Issue: DCA08-DEC-344 by Alvin Scolnik of National Electrical Manufacturers Association.  The Petitioner is requesting clarification regarding Rule 9B-3.0472 relating to the installation of Carbon Monoxide (CO) alarms.  
Question:  Is a wireless CO alarm that is listed or labeled ANSI/UL 2075 an acceptable means of CO protection under Rule 9B-3.047, and particularly under Section 3 of that rule?  In other words, as read in context, should section 3 of the regulation be interpreted to mean, “In new construction, (a) any carbon monoxide detector listed or labeled ANSI/UL 2075 shall be installed, or (b) any listed or labeled ANSI/UL 2034 carbon monoxide alarm that receives its primary power from the building wiring shall be installed, provided that the ANSI/UL 2034 listed or labeled carbon monoxide alarm shall have a secondary power backup”?
Background:  

Petitioner’s concern:  Section (1) a and (3) in Rule 9B-3.0472 (attached) appear to conflict.  Section 1(a) requires a CO alarm to be listed to either ANSI/UL 2034, Standard for Single and Multiple Station Carbon Monoxide Alarms, or ANSI/UL 2075 Standard for Gas and Vapor Detectors and Sensors, where as Section (3) requires CO alarms installed in new construction to receive their primary power from the building wiring when such wiring is served from the local power utility and such alarms shall have battery backup.

The source of the conflict is that ANSI/UL 2075 detectors do not receive their power “directly” from the building’s AC wiring. ANSI/UL 2075 is the product standard for CO detectors connected to a control panel via conductors or low-or low-power radio frequency (wireless) signal.  ANSI/UL 2075 detectors receive their power “indirectly”  from the building’s wiring by first going through a control panel or “directly” from an integral battery in a low-power radio frequency (wireless) detector.
     9B-3.0472  Carbon Monoxide Protection.

     (1)  Definitions:  For purposes of this rule, the following definitions shall apply:

     (a) CARBON MONOXIDE ALARM. A device for the purpose of detecting carbon monoxide, that produces a distinct audible alarm, and is listed or labeled with the appropriate standard, either ANSI/UL 2034 - 96, Standard for Single and Multiple Station CO Alarms, or UL 2075 - 04, Gas and Vapor Detector Sensor, in accordance with its application.

     (b)  FOSSIL FUEL. Coal, kerosene, oil, fuel gases, or other petroleum or hydrocarbon product that emits carbon monoxide as a by-product of combustion.

     (2)  Every building for which a permit for new construction is issued on or after 7/1/08 and having a fossil-fuel-burning heater or appliance, a fireplace, or an attached garage shall have an operational carbon monoxide alarm installed within 10 feet of each room used for sleeping purposes.

     (3)  In new construction, alarms shall receive their primary power from the building wiring when such wiring is served from the local power utility. Such alarms shall have battery back up.
     (4)  Combination smoke/carbon monoxide alarms shall be listed or labeled by a Nationally Recognized Testing Laboratory.

Specific Authority 553.885(2) FS.  Law Implemented 553.72, 553.73(2), (3), (7), (9), 553.885(2) FS.  History – New  

UL 2075 - Gas and Vapor Detectors and Sensors 

Scope (1.1):  These requirements cover toxic and combustible gas and vapor detectors and sensors intended to be portable or employed in indoor or outdoor locations in accordance with the National Electrical Code, NFPA 70.  A gas detector and/or vapor detector, as covered by these requirements, consists of an assembly of electrical components coupled with a sensing means inside a chamber, or by separate components to detect toxic and/or combustible gases or vapors.  The detector includes provision for the connection to a source of power and signaling circuits.

Staff recommendation:

Question:  Is a wireless CO alarm that is listed or labeled ANSI/UL 2075 an acceptable means of CO protection under Rule 9B-3.047, and particularly under Section 3 of that rule?  
Answer (Option #1):  No.  Rule 9B-3.0472(3) requires that for new construction, alarms must receive their primary power from the building wiring and thus must be hardwired.
Answer (Option #2):  Yes.  Alarm that is listed or labeled ANSI/UL 2075 is an acceptable means of CO protection under Rule 9B-3.072(3).

