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Petitioner, G.B. Collins Engineering, P.A. (“Petitioner”), by and through its undersigned
legal counsel, hereby requests a declaratory statement from the Florida Building Commission (the
“Commission”) and as grounds therefore states the following:

I. CODE PROVISION IN QUESTION

Florida Building Code, 6th Edition (2017)
Chapter 4 — Special Detailed Requirements based on Use and Occupancy
Section 454 — Swimming Pools and Bathing places (Public and Private)

454.1 Public swimming pools and bathing places.
454.1.6 Plumbing systems.
454.1.6.1 Sanitary facilities.

Swimming pools with a bathing load of 20 persons or less may utilize a unisex restroom. Pools
with bathing loads of 40 persons or less may utilize two unisex restrooms or meet the
requirements of Table 454.1.6.1. Unisex restrooms shall meet all the requirements for
materials, drainage and signage as indicated in Sections 454.1.6.1.1 through 454.1.6.1.4. Each
shall include a water closet, a diaper change table, a urinal and a lavatory. Pools with a bathing
load larger than 40 persons shall provide separate sanitary facilities labeled for each sex. The
entry doors of all restrooms shall be located within a 200-foot (60 960 mm) walking distance
of the nearest water’s edge of each pool served by the facilities.

Exception: Where a swimming pool serves only a designated group of
residential dwelling units and not the general public, poolside sanitary facilities




are not required if all living units are within a 200-foot (60 960 mm) horizontal
radius of the nearest water’s edge, are not over three stories in height unless
serviced by an elevator, and are each equipped with private sanitary facilities.

II. BACKGROUND

Petitioner is a professional design engineer (“P.E.”) who has been in business for over 45
years and has been responsible for the design of hundreds of commercial swimming pools
throughout the State of Florida. Accordingly, Petitioner is considering a project that involves the
construction of a public pool at a Florida hotel. All living units within the hotel would be within
a 200-foot horizontal radius of the nearest water’s edge of the pool. Some living units are more
than three stories in height but are all accessible by elevator. Each living unit is equipped with
private sanitary facilities. Moreover, the pool would be for only those individuals who are
currently residing at the hotel or who are otherwise guests of those residing at the hotel. The pool
would not be for use by the general public.

1. QUESTION

Whether the excepftion to the requirement for poolside sanitary facilities in Section
454.1.6.1 of the Florida Building Code (“FBC” or “Code”) applies to the hotel described above.

IV. PETITIONER’S ANALYSIS
Petitioner respectfully believes that the answer to the question outlined above is “Yes.”

Pursuant to Section 454.1.6.1 of the FBC, public swimming pools of specified bathing
loads require that poolside sanitary facilities (i.e., restrooms) be built within 200 feet walking
distance of the nearest water’s edge. However, within the same section, an exception is carved out
for public swimming pools that serve a “designated group of residential dwelling units and not the
general public . . . if all living units are within a 200-foot (60 960 mm) horizontal radius of the
nearest water’s edge, are not over three stories in height unless serviced by an elevator, and are
each equipped with private sanitary facilities.” In other words, when the exception applies,
poolside restrooms are not needed because as with most, if not all hotels, only those individuals
who are currently residing at the facility (or guests of same) are permitted to use the facility’s
swimming pool (as opposed to the general public), and therefore, every authorized individual
would be provided with what the Code considers sufficient and adequate access to a sanitary
facility.

Petitioner is seeking a declaratory statement as to the above-described pool because the
language provided for in the subject exception has the potential to be misleading or confusing;
specifically, the undefined phrase “residential dwelling units.” The phrase “residential dwelling
units,” as it is used in the exception, is nothing more than surplus language. Because Section 454.1
governs only the requirements pertaining to public pools, the sub-Section 454.1.6.1, and the
exception contained therein, can only apply to public pools.’ In contrast, Section 454.2 applies



specifically to private/residential' pools.’¥ In fact, the definition of “public pool” itself not only
disavows the placement of such a pool on “the grounds of a private residence,” but explicitly
includes pools operated by hotels and motels.” Therefore, the phrase “residential dwelling units”
is superfluous language that, if it were to be applied literally, would render the exception null and
void as it could never be applied to a public pool. This would clearly undermine the intent of the
exception altogether.

For reference: When the ambiguity of a statute is in question, the first step in determining
the Legislature’s intent is to look to the plain language employed."' However, if language in a
statute is unclear, then the rules of statutory construction govern.' Therefore, superfluous
language may be interpreted as such by employing the statutory canon that provides that “literal
interpretation need not be given the language used when to do so would lead to an unreasonable
conclusion or defeat legislative intent or result in a manifest incongruity.*' “Once the intent is
determined, the statute may then be read as a whole to properly construe its effect.”

As further evidence that the word “residential,” as it appears in the exception, is nothing
more than superfluous language, it should be noted that the term “residential dwelling unit” does
not appear elsewhere within Chapter 4 of the FBC (nor has the Petitioner discovered it elsewhere
in the Code), and the standalone word “residential” is only defined in Section 454.2, which applies
specifically to residential/private pools. The standalone term “residential” does not even appear
inthe FBC’s general “Definitions” chapter - Section 202. Additionally, the fact that the subsection
immediately following Section 454.1.6.1 only refers to “dwelling units,” with absolutely no
mention of “residential dwelling units,” further demonstrates that the use of “residential” in the
exception is nothing more than surplus verbiage. See Section 454.1.6.1.1, FBC (providing the
requirements for sanitary facility fixtures at public swimming pools).*

Last, a nearby subsection of the Code governing public pools explicitly provides that
“dwelling units” can include both hotel rooms and motel rooms. See Section 454.1.3.1.9
(governing the minimum requirements for the barrier for a public pool). ¥ Under the canons of
statutory interpretation, the meaning of terms within the same statute should be interpreted
similarly unless legislative history, intent, or purpose suggests otherwise. ™!

For the foregoing reasons, the Petitioner contends that the exception outlined in Section
454.1.6.1 should apply to the subject pool in question.
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i Section 454.1.1, FBC, provides the following:

A “public swimming pool” or “public pool” means a watertight structure of concrete, masonry,
or other approved materials which is located either indoors or outdoors, used for bathing or
swimming by humans, and filled with a filtered and disinfected water supply, together with
buildings, appurtenances, and equipment used in connection therewith. A public swimming pool or
public pool shall mean a conventional pool, spa-type pool, wading pool, special purpose pool,
interactive water feature or water recreation attraction, to which admission mayv be gained with or
without payment of a fee and includes, but is not limited to, pools operated by or serving camps,
churches, cities, counties, day care centers, group home facilities for eight or more clients, health
spas, institutions, parks, state agencies, schools, subdivisions, or the cooperative living-type projects
of five or more living units, such as apartments, boardinghouses, hotels, mobile home parks, motels,
recreational vehicle parks, and townhouses. The term does not include a swimming pool located

on the grounds of a private residence.

(Emphasis added).
iii Note that Section 454.2.2 considers private swimming pools and residential swimming pools synonymous.
v Section 454.2.2, FBC, provides the following, in pertinent part:
Any structure, located in a residential area, that is intended for swimming or recreational bathing
and contains water over 24 inches (610 mm) deep including but not limited to inground,
aboveground, and onground swimming pools, hot tubs, and nonportable spas.
v Supra, n.1.
¥i Jones v. State, 966 So. 2d 319, 326 (Fla. 2007) (citing Koile v. State, 934 So. 2d 1226, 1230 (Fla. 2006) (stating
that “[b]efore resorting to the rules of statutory interpretation, courts must first look to the actual language of the
statute itself”) (citing Joshua v. City of Gainesville, 768 So. 2d 432, 435 (Fla. 2000)).
Vi Joshua, 768 So. 2d at 435 (citing Holly v. Auld, 450 So. 2d 217 (Fla. 1984).

vili 7d (quoting Las Olas Tower Co. v. City of Fort Lauderdale, 742 So. 2d 308, 312 (Fla. 4th DCA 1999), review
granted, No. SC95674, 761 So. 2d 330 (Fla. Mar. 20, 2000)).

& Jd. (underline added for emphasis).
* Section 454.1.6.1.1 provides that the required number of sanitary facility fixtures at a public swimming pool be
supplanted with the building’s own requirement for such fixtures “[w]hen a public swimming pool meets all of the

following conditions:

1. The pool serves only a designated group of dwelling units,



2. The pool is not for the use of the general public, and
3. A building provides sanitary facilities[.]” Id.

xi Section 454.1.3.1.9, FBC, provides the following:

All public pools shall be surrounded by a minimum 48 inch (1219 mm) high fence or other approved
substantial barrier. The fence shall be continuous around the perimeter of the pool area that is not
otherwise blocked or obstructed by adjacent buildings or structures and shall adjoin with itself or
abut to the adjacent members. Access through the barrier or fence from dwelling units, such as
homes, apartments,_motel rooms and hotel rooms, shall be through self-closing, self-latching
lockable gates of 48 inch (1219 mm) minimal height from the floor or ground with the latch located
a minimum of 54 inches (1372 mm) from the bottom of the gate or at least 3 inches (76 mm) below
the top of the gate on the pool side.

(Emphasis added).

s Ratzlaf v. United States, 510 U.S. 135, 143 (1994) (“A term appearing in several places in a statutory text is
generally read the same way each time it appears.”). See also FCC v. AT & T Inc., 562 U.S. 397, 408 (2011)
(“[T]dentical words and phrases within the same statute should normally be given the same meaning.”) (quoting
Powerex Corp. v. Reliant Energy Services, Inc., 551 U.S. 224, 232 (2007)).



